Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Το χορευτικό και ο σύλλογος μας!!!

Ο πολιτιστικός σύλλογος ''Ο Άγιος Γεώργιος'' συντηρεί δυο χορευτικά τμήματα παίδων και εφήβων.Έχει δικές του στολές δικά του ηχητικά συστήματα για να χρησιμοποιεί για της εκδηλώσεις που γίνονται.Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση που γίνετε κάθε Δευτέρα του Πάσχα στο ξωκλήσι του Αη Γιώργη όπου από εκεί έχει πάρει το όνομα του και ο σύλλογος μας.

Στην φετινή εκδήλωση ο σύλλογος έφτιαξε εξέδρα για να παρακολουθεί αμφιθεατρικά το κοινό της εκδηλώσεις του χορευτικού.



Στην κάτω φωτογραφία βλέπετε την ψυχή του χορευτικού που είναι τα παιδιά και το δάσκαλο τους Γιώργο Μπεσίρη που έδωσε το έναυσμα για να δραστηριοποιηθεί και πάλι ο σύλλογος μας.Το 1993 με μια εκδήλωση που διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού τράβηξε τα πιο πολλά παιδιά του χωριού προς την παράδοση και έκανε του Τρικορφιώτες να αναζητήσουν τέτοιες εκδηλώσεις.

Εδώ τα παιδιά χορεύουν με λεβεντιά και χάρη τσάμικο.Το κοινό παρακολουθεί και καμαρώνει
τα νιάτα που δεν ξεχνούν αλλά τιμούν την παράδοση και του προγόνους τους.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό μας ο σύλλογος συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων.Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί όσους έχουν ενισχύσει το σύλλογο και τους παρακαλεί να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στο σύλλογο στα ήθη και στα έθιμα του χωριού.




Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Όμορφες τοποθεσιές του Τρικόρφου

Βόλτα στα ομορφότερα τοπία του Τρικόρφου




Στους πρόποδες της Κλόκοβας κάποτε υπήρχαν βοσκοί και χιλιάδες γίδια και πρόβατα!!!




Από την θέση Γεροκώστα αγναντεύουμαι το χωριό Γαυρολίμνη!!!





Οι κάμπιες υφαίνουν αδιάκοπα στην φώλια τους στην αυλή του πυροφυλάκειου






Εδώ στο μικρό λιβάδι πλέον δεν καλλιεργούν γεωργοί αλλά καλλιεργεί η φύση και μαγεύει όποιων περνάει και αγναντεύει την πηγή ζωής μιας άλλης εποχής!!!!




Μια στρούγκα στην περιοχή Αγκορτσώραχος εδώ τα αιγοπρόβατα κάθονταν στην σειρά για να τα αρμέξει ο βοσκός.




Αγναντεύοντας από το Χαλαζέικο σπίτι στην περιοχή Αγκορτσώραχος




Το σπίτι αυτό ανήκει στην οικογένεια Χαλαζιά Χρήστου και τώρα στον Κώστα Χαλαζιά ήταν από τα πιο όμορφα σπίτια της εποχής και με την πιο όμορφη θέα!!!



Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Παναγία Παναξιώτισσα

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΝΑΞΙΩΤΙΣΣΑ

Ο Βυζαντινός ναός τις Παναγιάς είναι ένας από τους παλιότερους ναούς, είναι χτισμένος στο τέλος του 10ου αιώνα. Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος με τρούλο. Ο όγκος του διαμορφώνεται με δίρριχτες και μονόριχτες στέγες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο κεραμοπλαστικός του διάκοσμος (σχέδια με κεραμικές πλάκες ) που καλύπτει ιδιαίτερα τον τρούλο του. Είναι το καλύτερο δείγμα Ναοδομικής στην περιοχή.





Στο εσωτερικό του ναού υπήρχαν αγιογραφίες οι οποίες έχουν καταστραφεί από τον χρόνο και από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην πιο κάτω εικόνα υπάρχει ότι έχει απομείνει από τις αγιογραφίες αυτού του πανέμορφου ναού.

Όταν φτάνεις μπροστά στο ναό βλέπεις με δέος την απίστευτη αρχιτεκτονική του.

Στον προαύλιο χώρο του ναού υπάρχει μια αγριελιά που λενε ότι βρίσκεται εκεί από τότε που χτίστηκε ο ναός είναι ένα μεγάλο δέντρο που καλύπτει με την σκιά του σχεδόν όλο το χώρο μπροστά στην είσοδο του ναού. Όμως και εδώ ο πολιτισμός έβαλε το χεράκι του, γύρω από το δέντρο έχει τοποθετηθεί στρογκυλό τσιμεντένιο παρτέρι και συνχρόνος αναπαυτήριο για τους πιστούς.

Πριν από μερικά χρόνια κατόπιν συνεννοήσεως τις Ιεράς Μητρόπολης και της αρχαιολογικής υπηρεσίας πάρθηκε η απόφαση να γίνει η ανακατασκευή της στέγης του ναού. Επίσης ένα τμήμα του εσωτερικού του ναού επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε σοφάς. Δεν τοποθετήθηκε σοφάς σε όλο το εσωτερικό του ναού για να μην καταστραφούν τα μικρά κομμάτια που θυμίζουν ακόμη την βυζαντινή τέχνη (αγιογραφία).

Η Παναγία η Παναξιώτισσα ήταν ένα μεγάλο μοναστήρι με πολλούς μοναχούς. Η ασχολίες που είχαν ήταν με τα αιγοπρόβατα τους και με την γεωργία κυρίως με τα ελαιόδεντρα του ναού. Στο μοναστήρι υπήρχε ελαιοτριβείο όπου ακόμα υπάρχει ένα τμήμα μισοκατεστραμένο από τον χρόνο. Γι’αυτόν το ναό υπάρχουν πολλές παραδόσεις θα αναφερθώ σε δυο. ΠΑΡΑΔΟΣΗ 1η : Σε μια περίοδο ξηρασίας είχε στερέψει η πηγή που είναι στην κορυφή του κτήματος

του ναού, και οι μονάχοι αναγκάζονταν να περπατήσουν περίπου 2000 μέτρα για να πανε στο ποταμό Εύηνο, μια μέρα που ένας μοναχός πήγε στο ποτάμι για νερό είδε ένα γέρο να κάθεται στην άκρη της πηγής, όταν είδε το μοναχό τον ρώτησε από που έρχεται και τι θέλει. Ο μοναχός είπε ότι στέρεψε η πηγή του ναού και ήρθα για νερό. Ο γέρος τον ρώτησε δεν θα βρέξει καθόλου φέτος. Ο μοναχός του απάντησε ότι θα δούμε με το νέο το φεγγάρι τι θα γίνει. Αμέσως τότε ο μονάχος έγινε γάιδαρος και έμεινε δεμένος εκεί. Αφού η ώρα είχε περάσει και ο μοναχός δεν είχε επιστρέψει στο μοναστήρι ακολούθησε ένας άλλος μοναχός τη διαδρομή έφτασε στη πηγή είδε το γέρο και ένα γάιδαρο δεμένο ακολούθησε ο ίδιος διάλογος με το γέρο και οι απαντήσεις του μοναχού ήταν οι ίδιες τότε έγινε και αυτός γάιδαρος δεμένος δίπλα στο άλλο. Στο μοναστήρι αφού έβλεπαν ότι δεν επιστρέφουν οι μοναχοί ανησύχησαν και τότε ξεκίνησε ένας τρίτος μοναχός να δει τι έγινε. Όταν έφτασε στην πηγή είδε το γέρο και δυο γαϊδούρια , ρώτησε το γέρο αν είδε δυο μοναχούς να πήγαν εκεί για νερό. Ο γέρος του είπε ότι δεν είδε κανένα ακολούθησε ο ίδιος διάλογος αλλά τώρα η απάντηση του μοναχού ήταν: Ότι άμα ο θεός θελήσει τότε θα βρέξει

παππού. Αμέσως ο γέρος του είπε: πάρε τον ένα γάιδαρο να τον καβαλήσεις και άλλο σέρνοντας από πίσω και ώσπου να φτάσεις στο μοναστήρι θα έρθουν και οι μονάχοι. Όταν έφτασε στο μοναστήρι ο μοναχός με τους γαιδάρους τότε οι γάιδαροι έγιναν αμέσως μονάχοι.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ 2η: Ένας κάτοικος του χωριού Γαυρολίμνη πήγε με τα βόδια του να κάνει χωράφι στο κτήμα του μοναστηριού προσπάθησε να κάνει χωράφι αλλά τα βόδια δεν τον υπάκουαν έκατσε και αυτός κάτω και αποκοιμήθηκε βλέπει στον ύπνο του την Παναγία να του μιλάει και να του λεει να σηκωθεί να πάρει τα βόδια του και να φύγει και όπου το γένι μπηχτεί εκεί θα κάνει την περιουσία του . Σηκώθηκε τρομαγμένος κοίταξε για τα βόδια δεν ήταν εκεί έψαχνε όλη την ημέρα και μόλις κόντεψε να δύση ο ήλιος κουρασμένος όπως ήταν ανοίγει την πόρτα της εκκλησίας να κάνει το σταυρό του αντικρίζει τα δυο ζεμένα βόδια μέσα στο ναό τότε τα βγάζει έξω και κάνει αυτό που του είπε η Παναγία, το γενί μπήχτηκε 1500 μέτρα από το κτήμα του μοναστηριού. Εκεί υπάρχουν ακόμα και σήμερα τα κτήματα της οικογένειας αυτής.

Αναρτήθηκε από ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ στις Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2007

Πανηγύρι για την Αγία Παρασκευή

Το πανηγύρη για την Αγία Παρασκευή

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αρχίζει από πολύ παλιά, αυτό όμως που το καθιστά σημαντικό γεγονός είναι η λιτανεία της Θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής την παραμονή 25 Ιουλίου και το παραδοσιακό τραγούδι από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της παλιάς και της σημερινής εποχής. Η διάρκεια του είναι τρεις ημέρες όπου το χωριό πλυμηρίζει κόσμο από τις γύρω περιοχές και από του Τρικορφιώτες από όλη την Ελλάδα.

Επίσης όλοι οι Τρικορφιώτες έχουν ως έθιμο να ψήνουν αρνί!!!





Αγία Παρασκευή

Είναι ο κεντρικός (ενοριακός) ναός του χωριού µας. Στην ίδια θέση υπήρχε από παλιά ναός της Αγίας Παρασκευής και ανακαινίστηκε εκ βάθρων το Δεκέμβριο του 1906. Το καινούργιο αυτό χτίσιμο το έκαναν οι τεχνίτες Μαστραλεξαίοι από τα Πράµαντα της Ηπείρου, ενώ τις πέτρες μετέφεραν οι χωριανοί από το Ξερόρρεµα. Επί της εφημερίας του παπα- Γιάννη Πολύζου γύρω στο 1960 έγινε επέκταση του ναού κατά μήκος όπως είναι σήμερα. Μετά το 1970 προστέθηκε το σημερινό καμπαναριό. Ο ναός είναι μονόχωρη βασιλική µε ξύλινο απλό τέμπλο.


Στον αύλιο χώρο του ναού (νότια και ανατολικά) ήταν παλιότερα μέχρι το 1914 το κοιμητήριο του χωριού (δωρεά του Κωνσταντίνου Τύµπα), το οποίο εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρθηκε περίπου 600 μέτρα ΒΔ του ναού, σε οικόπεδο πού παραχώρησε ο Γεώργιος Γ. Δανιήλ.

Πίσω από το ιερό του παλαιού ναού της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το μνημείο του αειμνήστου ιερέως Κωνσταντίνου Τύµπα (+1929) ενώ του ιερέως Ιωάννη Πολύζου (+1969) βρίσκεται στο κοιμητήριο.

Σήμερα στο ανατολικό μέρος του ναού έχει ανεγερθεί νέος ευρύχωρος μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Παρασκευής. Το 1975 επειδή ο παλαιός ναός δεν ήταν σε καλή κατάσταση είχε σχηματιστεί ενδεκαµελής ερανική επιτροπή για έρανο σε όλη την επικράτεια υπέρ ανεγέρσεως ναού Αγίας Παρασκευής µε το πρακτικό 4/21-09-1975. Αργότερα συστάθηκε ερανική επιτροπή για έρανο σε φύλλα καπνού διαρκείας από 01-09-1976 μέχρι 31-08-1977 (Πρακτ. 4/19-08-1976). Η έναρξη των εργασιών της ανεγέρσεως έγινε τελικά το 1985 µε την κατάθεση του θεμελίου λίθου από τον σεβασµιότατο μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο (μετέπειτα μητροπολίτη Μαντινείας). Μεγάλος δωρητής της Αγίας Παρασκευής είναι ο χωριανός µας ηλεκτρολόγος μηχανικός Νικόλαος Κυρίτσης, ο οποίος µε δαπάνες του έκανε τον σκελετό από τσιμέντο του νέου ναού. Τώρα οι εργασίες του νέου ναού συνεχίζονται µε δωρεές των χωριανών µας και γενικά µε εράνους που κάνει η επιτροπή που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Ήδη στις 3 Αυγούστου 2003 ο μητροπολίτης έκανε τα εγκαίνια του νέου ναού που είναι ένα στολίδι για το χωριό µας.

Αναρτήθηκε από ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ στις Τετάρτη, Ιούλιος 25, 2007



ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής